Aura II

November 2018

In 2018 wonnen Garage 2020 en (Studio) Nick Verstand de stimuleringsprijs voor hun project om op gedurfde wijze kunst en zorg te combineren en daarbij de cliënten sterk te betrekken. Via ‘Aura II’ kunnen jongeren op een positieve manier kennismaken met kunst en zichzelf.

Garage 2020: “Binnen de jeugdzorg en de kinder,- en jeugdpsychiatrie zijn we altijd bezig om gedrag, gedachtes en gevoelens inzichtelijk te maken bij kinderen, jongeren en hun ouders/opvoeders. Hoe kun je dat wat niet zichtbaar is of waar een ander zich niet bewust van is zo onder woorden brengen of verbeelden zodat de ander zich hier wel bewust van wordt? Om zo de ruimte te creëren om te nieuwe inzichten op te doen, om samen (nieuw gedrag) te leren. De mix aan gedachtes en gevoelens zorgen vaak voor een chaos in het hoofd en onrust in het lichaam.

Daarnaast leven we in een tijd van digitalisering, hebben mensen het gevoel continue ‘aan’ te staan, wat de chaos en onrust alleen maar vergroot. Ook wordt er vaak genoemd dat de technologie ervoor zorgt dat de eigen ervaring meer en meer centraal komt te staan waardoor de individualisering van de samenleving alleen maar toeneemt. Deze worden beide vaak aangehaald als mogelijke oorzaken van de toenemende psychische klachten.

Het is ons doel om door middel van dit kunstproject digitalisering en persoonlijke ervaring in een positief daglicht te stellen. We willen de kunst gebruiken om de kinderen, jongeren, ouders/verzorgers en de medewerkers binnen de jeugdhulp op een positieve manier kennis te laten maken met moderne kunst en de mogelijkheden van technologie.

We willen een plek van rust creëren in een oase van chaos die het continue “aan staan” veroorzaakt. Daarnaast maakt de technologie die we gebruiken in dit kunstproject het mogelijk om het abstracte te vangen en vertalen naar concreet zichtbare & tastbare persoonlijke ervaringen. Daarmee bereikt het dat waar we in de jeugdhulp en kinder,- en jeugdpsychiatrie altijd mee bezig zijn; gedrag, gedachtes en gevoelens inzichtelijk te maken bij kinderen, jongeren en hun ouders/opvoeders. Rust en ruimte creëren om nieuwe inzichten op te doen en samen (nieuw gedrag) te leren.

AURA II is een audiovisuele installatie die de menselijke perceptie en het onderbewustzijn onderzoekt. Met een optische illusie van muren van licht gecombineerd met ruimtelijk geluid speelt het werk op een hypnotiserende wijze met het menselijke waarnemingsvermogen. Hiermee reageert het werk op onze huidige, door technologie overgestimuleerde culturele omgeving. Het onderzoekt ‘materieel versus immaterieel’, waarbij licht symbolisch wordt toegepast als gematerialiseerde weergave van interne menselijke ervaringen.

Wanneer bezoekers de compleet donkere en in eerste instantie stille ruimte binnenkomen, worden zij omgeven door organisch modulerende wanden van licht. Deze veranderen de perceptie van de omliggende ruimte en creëren een omgeving waaraan het publiek zich in alle rust aan kan overgeven. Een ruimtelijke geluidscompositie animeert rondom de bezoeker, en creëert synchroon met het licht een ervaring waarbij mensen opnieuw tot zichzelf komen.”

Voor Garage 2020 ontwikkelde Studio Nick Verstand een nieuwe versie van AURA (versie II), waarbij zij het project verder focussen op bewustwording van emoties bij jongeren. Ook licht- en geluidstechnieken worden verder onderzocht om onze perceptie nog krachtiger te beïnvloeden. Om te garanderen dat het werk altijd onder optimale omstandigheden wordt getoond, ontwikkelen ze als onderdeel van het werk een donkere en geluidsdichte ruimte waarbinnen licht en geluid animeren. Bekijk hier een video van AURA I.

Garage2020, initiatiefnemer van deze project, is een innovatieplatform opgericht door Spirit! Jeugdhulp, waar de Bascule, een academisch centrum kinder,- en jeugdpsychiatrie later bij is aangesloten. In de Garage is men op zoek naar nog niet bestaande manieren om bestaande problemen, met eventueel hulp van de nieuwste technologie, op te lossen en zo te bouwen aan de jeugdhulp van de toekomst.