De collectie

De stichting beheert sinds 1977 de (kunst)historische collectie van het Spaarne Gasthuis en diens voorgangers. Wanneer we deze collectie in de context van tijd zetten, gaat het om een periode van ongeveer de 17e eeuw tot midden 20e eeuw.

Uitgangspunten

Altijd in de gedachten van het bestuur van de stichting is het ‘beheer en behoud van het (kunst)historisch erfgoed van het Spaarne Gasthuis en diens voorgangers’. De stichting streeft naar een evenwichtige collectie in goede staat van onderhoud. Doel is, naast het behoud, om met de voorwerpen ook de kwaliteit van leven van patiënten en medewerkers in de gezondheidszorg te ondersteunen: het genieten van de (kunst)voorwerpen, het even loslaten van je narigheid en je gedachten te kunnen verzetten.

Link met het ziekenhuis

De collectie bevindt zich niet alleen in het Spaarne Gasthuis. Sommige voorwerpen zijn te zien in het ziekenhuis, andere voorwerpen zijn in langdurige bruikleen gegeven aan diverse musea. Ook leent de stichting op verzoek soms voorwerpen uit voor exposities. De voorwerpen die de stichting beheert hebben allemaal een link met het ziekenhuis en haar voorgangers. Dat is soms heel duidelijk zichtbaar, maar soms zit het in de verhalen achter de voorwerpen. Een deel van de collectie, waaronder het schilderij van de regenten van het Elisabeth Gasthuis van de hand van Frans Hals uit 1641, is geschonken aan het Frans Hals Museum.

Ontsluiting van de collectie

Er zitten vele uiteenlopende zaken in de collectie. Meest in het oog springende zijn schilderijen en meubilair, maar ook kun je denken aan serviesgoed, persoonlijke boekjes en veel foto’s. De stichting werkt aan de ontsluiting van de collectie, zodat medewerkers van het ziekenhuis en belangstellenden de informatie eenvoudig kunnen raadplegen.

foto: Metalen doos met de drie kronen van het Elisabeth Gasthuis, begin 19e eeuw