Flowerfields

November 2018

Flowerfields van Amsterdam UMC en Elspeth Diederix is de hoofdwinnaar van de Elisabeth van Thüringen prijs 2018.

Bloemen in verpleegtorens
Het kunstwerk ‘Flowerfields’ van Amsterdam UMC en Elspeth Diederix is het perfecte voorbeeld van hoe kunst in de zorg kan worden toegepast op zo’n manier dat patiënten, bezoekers en medewerkers er baat bij hebben. In de verpleegtorens van locatie AMC komen op speciaal uitgekozen plekken grote foto’s van afbeeldingen van bloemen, die ook daadwerkelijk in ‘The Miracle Garden’ van Diederix bloeien. De buitenwereld van Amsterdam wordt zo naar binnen gehaald. De kunst biedt aanleiding voor een gesprek, ruimte voor reflectie en geeft een positief gevoel. Het verhoogt het welzijn van de patiënten en hun naasten.  Zowel het idee, de uitwerking ervan en het projectplan noemt juryvoorzitter Ann Demeester een gedegen voorbeeld voor andere kunstprojecten in de zorgwereld.

Het begrip Healing Environment, dat de architect gebruikt voor de verpleeglounges in het Amsterdam UMC, komt er in het kort op neer dat er voor de patiënt een stress-loze omgeving wordt gecreëerd. De wijze waarop loopt uiteen van een verzorgde inrichting en indeling van de afdeling tot een heldere en open communicatie met de patiënt. Een autonome kunstopdracht lijkt ver weg in dit concept, maar in locatie AMC wordt, vanwege de ervaring daar, een kunstopdracht juist gezien als iets van toegevoegde waarde. De lounges in de beddentorens; het domeinen van patiënt en familie, zijn daarom gekozen als locaties voor een kunstopdracht.

Voor deze opdracht ontwikkelt Elspeth Diederix in de Miracle Garden een speciaal beplantingsschema op kleur met bloemen en planten die een relatie hebben met geneesmiddelen. De Miracle Garden is een tuin in het Erasmuspark in Amsterdam die fungeert als open atelier, waarin Diederix bloemen cultiveert en fotografeert. De schoonheid van de bloemen en planten, tijdens de verschillende fases van de bloei, legt zij vast op de camera door middel van een subtiel spel van kleur en licht. Diederix creëert stillevens van de natuur die een patiënt even kunnen ‘optillen’ en tot rust laten komen.

Met haar poëtische beelden spreekt ze tot de verbeelding, het werk straalt rust uit en versterkt daarmee het concept van de Healing Environment, zonder dat het werk haar autonomie verliest. De bloemenweides worden op groot formaat afgedrukt en vormen de achtergrond van de wanden in de lounges. De locatie is per lounge identiek, maar iedere lounge krijgt een unieke installatie met een eigen ‘flowerfield’ en kleine bloemportretten.

Vanaf 2021 is het eerste deel van het prijswinnende project Flowerfields ‘live’ te zien in de verpleeglounges van het Amsterdam UMC. In de jaren daarna volgen de volgende onderdelen.