Het Gasthuis door de eeuwen heen – symposium Vrienden NHA

december 2023 – De geschiedenis van het Elisabeth Gasthuis in Haarlem werd op 11 december belicht tijdens het symposium van de Vrienden van het Noord-Hollands Archief.

Niels Schut, voorzitter van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds, liet aan de hand van vele afbeeldingen bijna 500 jaar geschiedenis voorbij komen. Veel beeld daarbij was afkomstig uit het Noord-Hollands Archief. De lezing ging van de eerste stappen als opvanghuis voor reizigers van buiten de stad tot aan het huidige Spaarne Gasthuis. Niels Schut vertelde over de maatschappelijke rol van het Gasthuis in de stad, over de landerijen, de patiënten en de ontwikkelingen van de gezondheidszorg. Met name de laatste 200 jaar zijn die ontwikkelingen razendsnel gegaan en ook komende jaren gaat dit nog door.

Een samenvatting van de lezing komt, samen met de andere lezingen op 11 december, in een symposiumbundel van de Vrienden van het Noord-Hollands Archief. Deze bundel verschijnt in de loop van het jaar 2024 en is bij de Vrienden te koop.