Historische kast uit EG in volle glorie gerestaureerd

juli 2023 – Een bijzondere kast uit het voormalig Elisabeth Gasthuis is weer helemaal gerestaureerd en staat in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid. Na jarenlange verwaarlozing op een zolder heeft de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds samen met het Spaarne Gasthuis de kast weer een tweede leven gegeven.

De kast stond helemaal gedemonteerd op de zolder van het magazijn van het ziekenhuis. Vanwege de leeftijd én het feit dat er een wapen van het ziekenhuis op stond, werden de onderdelen bewaard. Duidelijk was dat er een bijzondere historie aan de kast zat. In 2022 kreeg het bedrijf Booijnk & Visser Meubelrestauratie de opdracht om de kast te restaureren – de gelden daarvoor kwamen van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds en de Stichting Mariastichting van het Spaarne Gasthuis.

De kast is erg oud. Mogelijk dateert het onderstel met de drie grote behaarde poten met tenen al uit de 16e eeuw. Er zijn nog daar sporen van oude verf en vergulding op aanwezig. De rest van de kast lijkt van jongere datum: mogelijk 18e eeuw. Op de zijkanten en deuren zit een schildering uit vermoedelijk de 19e eeuw: een klassiek motief met in het midden van de deuren de 3 kronen van Elisabeth van Thüringen. Onder deze schilderlaag bevindt zich nog een oudere beschildering – die was mogelijk uit de mode in de 19e eeuw waarna het ziekenhuisbestuur de huidige beschildering liet aanbrengent.

Booijink & Visser hebben de kast eerst goed schoongemaakt en zoveel mogelijk weer hersteld. Voor ontbrekende onderdelen gebruikten zij hout van andere oude meubelen, die hier goed bij pasten. Nadat de kast weer stevig op de poten stond is de hulp ingeroepen van Vera Tolstoj. Zij heeft de verflaag behandeld zodat deze weer goed beschermd is en waar nodig heeft ze de beschildering bijgewerkt. Samen met Booijink & Visser zijn de vele beschadigingen van het hout vrijwel onzichtbaar gemaakt. Aan één van de zijkanten van de kast zijn ‘venstertjes’ gemaakt, waar je de oudere verflagen nog kunt zien.

Sinds juli 2023 staat de kast weer in het ziekenhuis – niet meer als gebruiksvoorwerp, maar als herinnering aan de eeuwenoude geschiedenis van het Gasthuis.