Kunstschenking aan Spaarne Gasthuis

juni 2023 _ Het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp heeft een fantastische collectie schilderijen ontvangen van de kunstenaars Kees Hoogenboom en Greet Last. Het gaat om maar liefst 119 zeer kleurrijke en expressieve werken die bestemd zijn voor afdelingen, poliklinieken als werkkamers. De gevers hopen dat zowel medewerkers als patiënten er met plezier naar zullen kijken. 
 

Kunst voor betere kwaliteit van leven
Het Spaarne Gasthuis is zeer verguld met de schenking en kijkt er naar uit om de werken in het ziekenhuis op te kunnen hangen. Het is voor patiënten heel belangrijk om soms even de gedachten te kunnen verzetten. Kunst geneest niet maar zorgt wel voor meer kwaliteit van leven. En voor de medewerkers is het ook fijn om een plezierige werkomgeving door kunst te krijgen. Met de schenking gaat dat zeker lukken.

Gezamenlijke schenking
De schenking is gedaan door de familie van Greet Last (1933-2021) en door Kees Hoogenboom (1937). Het gaat om met name om werken die de beide kunstenaars samen hebben gemaakt, maar ook om werken die zij los van elkaar maakten. Het zijn schilderijen waar de kleur vanaf spat en waarvan je ziet dat de kunstenaars er met veel plezier aan werkten. Kees Hoogenboom en Luc Last, zoon van Greet: “We zijn ontzettend blij dat deze werken nu blijvend een zichtbare plek krijgen, waardoor veel mensen ervan kunnen genieten! We hadden het niet beter kunnen wensen.” Op de foto: Kees Hoogenboom en Luc Last, zoon van Greet, bij een van de geschonken werken

Bijzondere samenwerking
Kees Hoogenboom en Greet Last bepaalden samen het onderwerp en de compositie van de schilderijen, maar waren vrij om hun gezamenlijke werken bewerken en veranderen. Zo ontstonden soms heel verrassende kunstwerken. Soms in het atelier van Greet in Haarlem, soms in dat van Kees in Amsterdam. De schilderijen zijn expressionistisch en zeer kleurrijk, meestal op een fors formaat geschilderd De materialen zijn acrylverf of gouache in combinatie met oliepastel. Vaak vormen verschillende panelen een twee-, drie- of vierluik met elkaar.

Grote expositie op alle locaties
Voordat de schilderijen een plekje krijgen, organiseert de kunstcommissie van juni tot en met september een expositie op de drie locaties van het ziekenhuis: Haarlem Noord, Haarlem Zuid en Hoofddorp. Bij de opening van de expositie op donderdag 15 juni waren kunstenaar Kees Hoogenboom en familie van Greet Last evenals medewerkers van het ziekenhuis aanwezig: een mooie, maar ook emotionele bijeenkomst voor de aanwezigen. 

Openbaar toegankelijk
Iedereen is welkom om de werken tot begin oktober te bewonderen, binnen de openingstijden van de poliklinieken van het Spaarne Gasthuis. Vanuit het ziekenhuis kunnen teams hun voorkeur uitspreken voor geëxposeerde werken die zij graag op hun afdeling zouden zien. De verdeling van alle kunstwerken vindt plaats na afloop van de expositie.